• circulariteit
  • duurzaamheid

Gronings Goud: Een gezamenlijke stap naar circulaire meubelen

2 min leestijd

Oud wordt goud! Oude stoelen krijgen een tweede leven met Gronings Goud: een garen gemaakt van gerecycled textiel.

Gebruikt textiel een tweede kans geven. Dat is het doel van Gronings Goud. Het initiatief is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Groningen, Vepa, Reblend en GoudGoed.

Gronings Goud is begin 2022 gelanceerd. Het initiatief streeft ernaar de textiel kringloop rond te maken, door oud textiel te ontrafelen en te hergebruiken als nieuw garen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt intensief samengewerkt tussen de aangesloten partijen én is het belangrijk dat partners actief worden betrokken bij het gehele proces.

De textielkringloop van Gronings Goud bestaat uit meerdere stappen. De eerste stap is het herkennen van textiel als grondstof. Oude, afgedragen kleding kan worden ingeleverd bij de containers van GoudGoed. De tweede stap is het sorteren van de kleding. Medewerkers van GoudGoed gaan de kleren bij langs en sorteren het ingeleverde textiel op soort en kleur. Zit er kleding tussen wat nog gedragen kan worden? Dan wordt het naar de kringloopwinkel gebracht. Afgedragen, oud textiel wordt samengeperst en gaat op transport naar de fabriek van ReBlend uit Amsterdam.

In de derde stap wordt het textiel ontrafeld tot hele kleine vezels. Vervolgens worden deze vezels gesponnen tot hoogwaardig industrieel garen: het Gronings Goud.

Het Gronings Goud wordt in de vierde stap door kantoor- en projectmeubelfabrikant Vepa uit Hoogeveen gebruikt voor het herstofferen van kantoormeubilair. Zo zijn de stoelen van social ontwikkelbedrijf iederz een uitermate geschikte kandidaat om een tweede leven te geven.

 

 

 

image

Het initiatief Gronings Goud brengt een circulaire economie dichterbij. De ‘wegwerpmaatschappij’ maakt, door initiatieven zoals deze, plaats voor duurzame oplossingen. Door Gronings Goud te gebruiken voor het herstofferen van kantoormeubelen krijgen veel producten een tweede kans. Een eerste, belangrijke stap naar een circulaire economie.

image

Dit zou je ook kunnen interesseren

  • vitaliteit

blogs

Het groene kantoor: Hoe biophilic design de werkplek transformeert

  • hybride werken

blogs

Een drukke kantoortuin? Stilte werk- en vergadercabines bieden uitkomst

  • hybride werken

blogs

Activiteit-gerelateerd werken bij Werkplein Drentsche Aa