onderwijs

Aletta Jacobshal RUG

De tentamenhallen van de Aletta Jacobshal op de Zernikecampus in Groningen hebben de afgelopen periode een flinke metamorfose gehad. Door het tekort aan RUG-docenten én om een capaciteitsprobleem voor te zijn, zijn de afgelopen jaren verschillende tentamenhallen gereedgemaakt voor digitale toetsen. Begin februari 2024 zijn we gestart met de laatste hal, tentamenzaal 1. De verbouwingswerkzaamheden waren eind april 2024 gereed, waarna de nieuwe meubels in mei 2024 zijn geleverd en gemonteerd.

Van analoog naar digitaal

Met een toenemend tekort aan RUG-docenten en een groeiend aantal studenten, was het noodzakelijk om het aantal toetslocaties uit te breiden. Wij dachten mee over het interieur, het kabelmanagement en ICT. Dit vereiste verschillende aanpassingen, waaronder het opnieuw opbouwen van de dekvloer met ruimte voor kabelgoten en vloerdozen voor elektriciteit en het wegwerken van datakabels. Door de verbouwing ontstaan er 600 digitale toetsplekken extra, waardoor de teller nu op bijna 1800 staat.

Een functioneel interieur

Een goed functionerende toetstafel is essentieel voor de optimale concentratie tijdens een tentamen. Om ze van alle gemakken te voorzien zijn de toetstafels dan ook ontworpen in co-creatie met de Rijksuniversiteit Groningen zelf.

Vanuit de fabriek zijn er nog wat laatste aanpassingen doorgevoerd om de tafels, op technisch gebied, nog functioneler te maken. Daarbij is rekening gehouden met het kabelmanagement en de ICT- aansluitingen.

Overlast beperken

De hal wordt tijdens tentamenweken intensief gebruikt. Een logistieke operatie, om de nieuwe vloer, het inhuizen, monteren en aansluiten van de nieuwe meubelen in goede banen te leiden. Om hinder te voorkomen zijn de werkzaamheden direct na afloop van de tentamenperiode van het eerste semester van start gegaan en zijn de werkzaamheden afgerond voor het begin van de tweede tentamenperiode. Zo kunnen de studenten zich optimaal focussen op hun tentamens.

Branche

Onderwijs

Plaats

Groningen

Diensten

Projectmanagement (levering, inhuizen, montage meubilair), Kabelmanagement en aansluiten ICT.

Fotografie

Jeroen Helmers

Meer van ons werk

zorg

Ronald McDonald Huis – Groningen

onderwijs

Röling Gebouw RUG

onderwijs

Feringa Building RUG