onderwijs

Feringa Building RUG

De Feringa Building. Indrukwekkend in oppervlakte, architectuur en inrichting. Een prachtig gebouw met een fijne leer- en werkomgeving. Gezien de omvang en grootte van het pand waren de voorbereidingen, levering en montage van het meubilair een uitdagende, logistieke operatie.

De Feringa Building

  • 64.000 m² aan oppervlakte;
  • 250 meter lang, 63 meter breed, 5 verdiepingen hoog;
  • Collegezaal met 420 stoelen;
  • Restaurant met plek voor 250 mensen;
  • 900 m² aan zonnepanelen.

Circulair met RUG-meubilair

Sinds afgelopen zomer werkt de Rijksuniversiteit Groningen samen met Interoffice en Vepa op het gebied van projectinrichting.  Een samenwerking die zich richt op de vraag: Hoe gaan we duurzaam om met meubilair binnen de RUG?

Duurzaam advies

Samen met Vepa brachten we advies uit over een zo duurzaam mogelijk interieur voor het nieuwe gebouw op het Zerniketerrein.

“Duurzamer omgaan met ons meubilair terwijl we een goed aanbod aan meubilair blijven bieden. Dat is kortgezegd wat we met deze nieuwe samenwerking willen bereiken. Samen met Interoffice en Vepa werken we aan een nieuwe situatie binnen de RUG. Een situatie waarin we niet zomaar alles nieuw kopen, maar waarin we eerst kijken naar wat we al hebben. Zo kan meubilair dat nog goed is misschien een nieuw plekje krijgen, elders in een van onze RUG-gebouwen. Is een meubelstuk wat ouder? Dan kijken we of we het kunnen refurbishen (vernieuwen, reinigen, repareren en/of aanpassen). Is het echt nodig om een nieuw meubelstuk te kopen? Dan bieden we dit zo duurzaam mogelijk aan, bijvoorbeeld door gebruik te maken van gerecyclede materialen.”

Circulaire handelingen

Met de verhuizing vanuit Nijenborgh 4 naar het nieuwe Feringa gebouw kwam er divers, bestaand meubilair vrij. Na inventarisatie en selectie is dit in fases naar het nieuwe gebouw gebracht. In de speciale mobiele werkplaats, naast het atrium in de Feringa Building, wordt dit meubilair nagekeken op technische mankementen, schoongemaakt en waar nodig herstelt. Bruikbaar meubilair, waaronder bureau’s, tafels, kasten en stoelen zijn door ons gecheckt, gereinigd en waar nodig voorzien van nieuwe materialen en onderdelen. Zo wordt bestaand meubilair geschikt gemaakt voor hergebruik en kunnen de refurbished werkplekken nog jaren mee!

Duurzaamheid in de Feringa Building

Dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt in de inrichting van het gebouw is op meerdere vlakken goed terug te zien. Door bestaand meubilair te refurbishen hoeven er minder nieuwe meubels geproduceerd en aangeschaft te worden. Doordat het bestaande meubilair op locatie, op de Zernikecampus zelf, kan worden nagekeken en geschikt gemaakt voor hergebruik, draagt de werkplaats direct bij aan vermindering van CO2-uitstoot. Omdat het nieuw circulair meubilair dicht bij, in de regio, op een duurzame manier wordt geproduceerd in de fabrieken in Hoogeveen en Emmen draagt dit direct bij aan de duurzaamheidsambities van de RUG.

Branche

Onderwijs

Plaats

Groningen

Diensten

Kantoorinrichting, projectbegeleiding (leveren, inhuizen en montage meubilair), circulaire handelingen bestaand meubilair, reconditioneren, refurbishen

Architect

Ector Hoogstad Architecten

Uitgelichte merken

Vepa

Fotografie

Jeroen Helmers

Meer van ons werk

onderwijs

Röling Gebouw RUG

zorg

Ommelander Ziekenhuis Groningen

bedrijfsleven

Van Vliet