onderwijs

Röling Gebouw RUG

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft sinds kort een nieuw onderkomen aan de Oude Boteringestraat 18. Het Rölinggebouw biedt met 6000 m2 kantoor en werkplekruimte voldoende plek voor onderzoek en onderwijs.

In het vier verdiepingen hoge gebouw vinden kantoren in verschillende formaten, overlegplekken en onderwijsruimtes een onderkomen. Centraal gelegen zijn de ontmoetingsplekken. Door extra trappen worden ze verbonden met hogere en lagergelegen verdiepingen. De onderwijszalen zijn flexibel ingericht en dragen zo bij aan het onderwijsconcept van active, blended and contextual learning.

De RUG is sinds 2014 eigenaar van het gebouw, waar voorheen de Openbare Bibliotheek in was gevestigd. De grote bibliotheekzalen hebben plaatsgemaakt voor werkplekken met veel daglicht, een oefenrechtbank voor rechtenstudenten, diverse onderwijszalen en ruimte voor ontmoeting.

Het ontwerp

Het gebouw, oorspronkelijk gebouwd in 1992 door de Italiaanse architect Giorgio Grassi, is belangrijk voor de stad Groningen. De opgave van het nieuwe ontwerp door Cruz y Ortiz / Inbo was om het aan te laten sluiten op de oorspronkelijke stijl. Zo is onder andere rekening gehouden met daglichttoetreding, een nieuwe patio, een tweede entree én een extra verdieping op het oorspronkelijk drie verdiepingen tellende gebouw.

Klassiekers in een nieuw jasje

Voor dit project hebben we diverse, bestaande designklassiekers refurbished. De bestaande, “oude” vintage designfauteuils, naar ontwerp van Rietveld, zijn na een haalbaarheidsonderzoek beoordeeld en volledig uit elkaar gehaald en technisch gecontroleerd. Alle stalen onderdelen zijn opnieuw geëpoxeerd, de bekleding herstoffeerd en waar nodig gerepareerd en voorzien van nieuwe onderdelen. Op deze manier voelt, oogt en functioneert het weer als nieuw en kunnen de fauteuils nog jaren mee!

Alles op één locatie

De nieuwe huisvesting voor de faculteit biedt de ideale gelegenheid om gebouw, organisatie, onderwijs en onderzoek op elkaar af te stemmen. Waar de faculteit voorheen versnipperd was over meerdere locaties, is er nu één hoofdgebouw. Hierdoor ontstaat een nieuwe manier van (samen)werken en een nieuwe dynamiek tussen medewerkers en studenten op de werk- en studievloer.

Branche

Onderwijs

Plaats

Groningen

Diensten

Totaalinrichting, projectbegeleiding, refurbishen

Architecten

Cruz y Ortiz / Inbo

Interieurarchitect

John Timmer (RUG)

Fotografie

Scagliola Brakkee Fotografie

Meer van ons werk

onderwijs

Feringa Building RUG

zorg

Ommelander Ziekenhuis Groningen

bedrijfsleven

Van Vliet