• vitaliteit

Het groene kantoor: Hoe biophilic design de werkplek transformeert

5 min leestijd

In onze moderne, vaak digitale wereld, zoeken we steeds vaker de natuur op voor ontspanning en inspiratie. Deze behoefte heeft geleid tot de opkomst van biophilic design in kantooromgevingen – een trend die de kalmerende en revitaliserende kracht van de natuur integreert in de werkomgeving.

Wat is biophilic design?

image

Wat is biophilic design?

Biophilic design gaat over het creëren van een diepe verbinding tussen natuur en mens in gebouwde omgevingen. Het gaat verder dan alleen het plaatsen van een paar planten in een kantoorruimte. Dit ontwerpconcept omvat het samenbrengen van natuurlijke elementen, zoals waterpartijen en licht, en indirecte elementen, zoals materialen en kleuren die de natuur weerspiegelen, in de inrichting van werkruimtes.

image

Verbetering van welzijn, productiviteit en creativiteit op de werkplek

Biophilic design biedt meerdere voordelen die verder reiken dan esthetische aantrekkelijkheid. Ten eerste is er een duidelijk positief effect op de geestelijke gezondheid. De aanwezigheid van planten, natuurlijk licht, en andere natuurlijke aspecten helpt stress te verminderen en bevordert het mentale welzijn van werknemers. Dit leidt tot een meer ontspannen en gezonde werkomgeving.

Daarnaast is er een aantoonbare toename in productiviteit bij werknemers die in een natuur-geïnspireerde omgeving werken. Studies hebben uitgewezen dat wanneer mensen omringd zijn door natuurlijke elementen, zij zich beter kunnen concentreren en efficiënter werken. Deze verbeterde productiviteit gaat hand in hand met een verhoogd welzijn.

Tenslotte is er het aspect van creativiteit en innovatie. Natuurlijke omgevingen inspireren tot creatief denken, een cruciaal element in de snel veranderende bedrijfswereld van vandaag. Werknemers vinden in een biophilic ontworpen kantoor een bron van inspiratie en vernieuwing, wat essentieel is voor het stimuleren van nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen.

Hoe Implementeer je Biophilic Design?

  • Natuurlijk Licht: Maximaliseer het gebruik van natuurlijk licht. Dit kan door grote ramen of het strategisch plaatsen van werkplekken dichtbij lichtbronnen.
  • Planten en Groen: Voeg levende planten toe aan kantoorruimtes. Verticale tuinen of eenvoudige kamerplanten kunnen een levendige touch geven.
  • Natuurlijke Materialen en Texturen: Gebruik materialen zoals hout, steen en stoffen met een organische uitstraling.
  • Kleurenpalet: Kies voor kleuren die in de natuur voorkomen – denk aan aardetinten, groen, blauw van de lucht en water, en bloemkleuren.
  • Water Features: Het geluid van water heeft een bewezen kalmerend effect. Kleine fonteinen of watermuren kunnen bijdragen aan een rustgevende atmosfeer.
image

Van grote corporaties tot kleine startups, in veel bedrijven vind je een  biophilic design terug. Voorbeelden zijn kantoren met binnenpatio’s, waterpartijen, uitgebreide plantenwanden, en gemeenschappelijke ruimtes die natuurlijke landschapselementen nabootsen.

Bekijk enkele projecten hieronder:

Projecten in beeld

markt

publiek

markt

zorg

markt

bedrijfsleven

markt

zorg

Dit zou je ook kunnen interesseren

  • hybride werken

blogs

Een drukke kantoortuin? Stilte werk- en vergadercabines bieden uitkomst

  • hybride werken

blogs

Activiteit-gerelateerd werken bij Werkplein Drentsche Aa

  • circulariteit
  • duurzaamheid

blogs

Circulariteit als drijfveer voor duurzame inrichtingen